Gilwell Ada's Hoeve

welkomGAH

Gilwell Ada’s Hoeve is een prachtig buitencentrum waar je op de authentieke manier kan genieten van scouting! Kamperen, pionieren, vuur stoken, vlot varen, het kan hier allemaal!

Meer informatie

Ada’s Hoeve geopend voor Scouting groepen

Goed nieuws! Vanaf 1 juli is de Ada’s Hoeve ook weer open voor Scouting groepen! Uiteraard volgen we hier de richtlijnen van het RIVM en de protocollen van Scouting Nederland (waar alle groepen over zijn geïnformeerd). Toch nog vragen? Neem dan contact op via info@adashoeve.nl.

SCENES

logo scenesGilwell Ada's Hoeve is niet alleen het eerste Gilwell terrein in Nederland, maar sinds 2015 is het ook het eerste SCENES terrein in Nederland. SCENES staat voor: Scout Centres of Excellence for Nature and the Environment.

Meer over SCENES

Ommen ligt in het Overijssels Vechtdal en is een prachtig vakantiegebied. Dit gebied, dat vanaf Zwolle tot aan de Duitse grens loopt, kenmerkt zich door ruimte, rust en prachtige natuurgebieden maar ook door de talloze mogelijkheden voor activiteiten tijdens je kamp.

Hieronder geven we je een paar ideeën. In één oogopslag vind je alle belangrijke informatie.

Voor openingstijden, prijzen of meer gedetailleerde informatie verwijzen we door naar andere websites of geven we een adres of telefoonnummer.

Vind je niet wat je zoekt, neem dan een kijkje op de website van de VVV Overijsselse Vechtdal of ga er even langs tijdens een voorbereidingsdag. Je vindt een vestiging in het centrum van Ommen: Kruisstraat 6. Telefoon: tel: 0529-451638.


Natuurgebieden

Als je natuur zoekt dan ben je op Gilwell Ada's Hoeve aan het goede adres. Rondom Ommen liggen veel prachtige bossen en andere natuurgebieden. Ondanks dat er in de zomermaanden veel toeristen op af komen, blijft het er door de enorme oppervlakte lekker rustig.

 

Varsenerveld en Landgoed Junne

Deze gebieden liggen ten oosten van Ommen, respectievelijk ten noorden en ten zuiden van de Vecht. Wil je richting Mariënberg wandelen of fietsen dan zijn deze gebieden een aanrader. Als je de Vecht oversteekt bij de stuw van Junne, kom je ook door het schilderachtige dorpje Junne.

 

Boswachterij Ommen en Beerzerveld

Meer naar het zuidoosten vind je uitgestreekte bosgebieden waarin je nog het gevoel kunt krijgen niet meer in de bewoonde wereld te zijn. Dichtbij Ommen vind je de Besthmenerberg met de uitzichttoren (aanrader!) en het prachtig openluchttheater. Oostelijk daarvan bevinden zich stille vennetjes en prachtige zandverstuivingen, waarvan Sahara de grootste is.

 

Eerde

Eerde is een prachtig gevarieerd landgoed. Het huidige kasteel is gebouwd rond 1715 in opdracht van baron Van Pallandt. Daarvoor stond er al een versterkt huis van waaruit roofridders door de omgeving struinden. Vanaf begin 1913 woonde Philip Van Pallandt in het kasteel. Het was deze man die in 1923 het kamperen op Gilwell Ada's Hoeve (toen ook een deel van het landgoed) mogelijk maakte. In het kasteel en de bijgebouwen is tegenwoordig de 'Internationale School Eerde' gevestigd.

 

Steile Oever

Naast het kasteelligt het natuurgebied de Steile Oever en het vlakbij gelegen Natuurinformatiecentrum Ommen. Ook het meer oostelijk gelegen Eerder Achterbroek is het bewandelen waard: een prachtig Saksisch Hoevenlandschap.

 

Sallandse Heuvelrug

De oorsprong van dit heuvelachtig natuurgebied ligt in de voorlaatste ijstijd. Meer dan 150.000 jaar geleden schoven grote ijsgletsjers vanaf de Noordpool door Europa en duwden daarbij de grond voor zich uit. Zo ontstonden de heuvels die je in dit deel van Nederland vindt. Op de Lemelerberg en Archemerberg zijn veel wandelroutes uitgezet. Vanaf de toppen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
Wil je meer informatie over de natuurgebieden, kijk dan eens op de volgende websites:


Natuurinformatiecentrum Ommen

In het Natuurinformatiecentrum kom je meer te weten over de natuur in de omgeving van Ommen. Het centrum is gevestigd in de Besthmermolen, een oude korenmolen. In het informatiecentrum kun je terecht voor wandel- en fietsroutes en originele cadeautjes. Je kunt er koffie drinken aan de leestafel en je kunt er zien, horen en voelen en misschien zelfs wel ruiken hoe mooi de natuur in Ommen is.

 

Groepen en scholen kunnen onder leiding van ervaren natuurgidsen excursies maken of andere activiteiten in de natuur. De excursies laten de veelzijdigheid zien van de natuurlijke omgeving van Ommen. Er zijn zandverstuivingen, allerlei soorten bossen, jeneverbessen en heide te bezichtigen.

Wil je meer informatie over de natuurgebieden, kijk dan op Natuurinformatiecentrum Ommen

natuurinfocentrum ommen


Fiets- en wandelroutes

Voor wie van makkelijk houdt, heeft Ada's Hoeve een paar prachtige fiets- en wandeltochten klaarliggen. Deze zijn voor een paar euro te koop. Kijk hier voor meer informatie over deze wandelroutes.
Op internet vind je talloze wandel- en fietsroutes. Sommige kun je zo downloaden, andere kun je kopen bij een boekhandel of de VVV. Kijk eens rond en ontdek, dat Gilwell Ada's Hoeve ook heel gunstig ligt als overnachtingsplaats voor een meerdaagse tocht. Enkele tips:


Interessante plekjes in de buurt

 • Sahara
 • Molen in Vilsteren
 • Kluizenaarshut Vilsteren
 • Brandtoren bij Besthemmerberg
 • Bomenparkje bij gemeentehuis Ommen (30 verschillende boomsoorten)
 • De meertjes ten zuiden van camping de Besthemerberg
 • Eerder achterbroek, een oud landbouwgebied
 • Landgoed Eerde met steile oever.
 • Archemer en Lemelerberg 1000 ha natuurgebied


Outdoor activiteiten

Outdoor Ommen bij de Nieuwe Brug (Henk Massier) hanteert speciale Scouting prijzen. Op hun eigen terrein bij de Nieuwe Brug aan de Regge kun je diverse outdoor activiteiten uitvoeren, zoals de klim- en klauterbaan, de tokkel- of de hoogtebaan. De spidertoren is maar liefst 8,5 meter hoog. Je werkt je hierin per 85 cm omhoog door de 'spinnenwebben'. Ook kun je er terecht voor kanoverhuur, boogschieten etc. Kanos’ worden afgeleverd op bijna elke gewenste plek.


Fietsen huren

Geen zin in hiken, maar lijkt een dagje fietsen wel aantrekkelijk? Hieronder staan drie adressen waar je in Ommen of in de regio fietsen kunt huren.Voorkom teleurstelling. Reserveer tijdig!

Familiefiets


Kanoverhuur

In en rond Ommen kun je op drie plaatsen kano's en dergelijke huren.

 • Outdoor Massier - Bij Outdoor Massier kun je kano's huren maar ook andere activiteiten zijn mogelijk. Kano's worden gratis op afspraak afgeleverd en weer opgehaald.
 • De Linderbeek - Varen in een kayak of Canadese kano. Verschillende afzakroutes via de Regge, Vecht en Linderbeek.
 • Hiawatha Actief - De thuishaven van Hiawatha Actief is Dalfsen. Ze bieden verschillende afzaktochten. Ook zijn er speciale groepsarrangementen.
 • Rederij Peters - Verhuur van kano's, maar verzorgen ook rondvaarten.


Zwemmen

Gilwell Ada's Hoeve ligt aan de Vecht. Daar kun je prima in zwemmen. Het is verstandig om bij het zwemmen gympen of schoenen te dragen. Er kunnen stenen of glas op de bodem liggen.
Zwemmen in ander natuurzwemwater kan natuurlijk ook. Tussen Hardenberg en Ommen vind je recreatieplas 'De Oldemeijr'. Dit is een grote vijver van zo'n drie hectare met zandstrandjes en een eiland in het midden. Prima geschikt voor activiteiten, maar in het hoogseizoen soms erg druk.

In Ommen zijn er twee zwembaden: het openluchtbad De Olde Vechte en het overdekte zwembad De Carrousel. Het openluchtbad heeft verwarmd water, een grote waterglijbaan en ligweide. Het overdekte bad een whirlpool en stoombaden.

 

Zwembaden in de gemeente Ommen:

de oldemeijer hardenberg


Musea

In Ommen zijn twee musea die een bezoek meer dan waard zijn: het Tinnen Figuren Museum en het Streekmuseum. Het Tinnenfigurenmuseum is ook voor jongere kinderen (DWEK-leeftijd) heel erg geschikt; het Streekmuseum meer voor oudere kinderen (scoutsleeftijd).

 

Tinnen Figuren Museum

De Stichting Nationaal Tinnen Figuren Museum is op 25 januari 1985 opgericht en sinds 10 mei van dat jaar is het museum gevestigd in het voormalig gemeentehuis aan de Markt in Ommen. Meer dan 200.000 met veel liefde en vakmanschap beschilderde kleine tinnen figuurtjes staan opgesteld in prachtige diorama’s. Ieder jaar is er een wisseltentoonstelling, waarbij al diverse thema's met tinnen figuren zijn uitgebeeld.

 

Streekmuseum

Het Streekmuseum Ommen is in 1952 ontstaan, onder de naam Oudheidkamer Ommen. Zoals zoveel musea is ook dit museum ontstaan uit een particulier initiatief. Enkele Ommer inwoners staken de koppen samen en besloten dat het hoog tijd werd dat er in Ommen een Oudheidkamer zou komen. Belangrijkste doelstelling van het voorlopig opgerichte comité was het verzamelen, bewaren en exposeren van het cultuurbezit van Ommen. Aanvankelijk beperkte men zich tot verzamelen en bewaren. Expositieruimte kwam er pas in 1964. In dit jaar stelt de gemeente Ommen de houtzaagmolen (daterend uit 1824) aan Den Oordt beschikbaar. In 1969 werd het Tolhuis, dat in de vorige eeuw dienst deed aan de weg tussen Ommen en Den Ham, afgebroken en in originele staat weer opgebouwd naast de molen. Een prima oplossing voor het nijpende ruimtegebrek.


Diverse Tips

 

Kaasboerderij Heileuver

Op Kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte wordt nog op de ambachtelijke wijze boerenkaas gemaakt. Jarenlange ervaring en oude familie recepten staan borg voor een bijzondere smaak. Op het erf vind je een boerderijwinkel met alle kazen en streekproducten. Een leuk uitje voor alle leeftijden! Gedurende de zomermaanden worden er ook rondleidingen verzorgd. Het is ook mogelijk met groepen op excursie te komen. Hiervoor graag vooraf telefonisch contact opnemen.

 

Manege Laarbrug

Op een steenworp afstand van Gilwell Ada's Hoeve vind je Manege Laarbrug. De gemoedelijke familiemanege biedt mogelijkheden voor een ritje te paard of een huifkartocht. Er zijn ook verschillende arrangementen mogelijk, waarbij bijvoorbeeld een combinatie met een kanotocht kan worden gemaakt. Ook kan een pannenkoek toe worden gegeten in het eigen restaurant.

 

Pitch & Put

Aan de rand van Lemele vind je een kleine 18-holes golfbaan: Pitch & Put Lemele Dit is een baan om Iers golf te spelen. Van de afslag tot de vlag varieert de lengte van de holes tussen de 30 en 70 meter. Door deze kleine afstanden is het spel geschikt voor bijna alle leeftijden.

 

Speeltuinen

Gilwell Ada's Hoeve ligt relatief vlakbij twee grote speeltuinen: Avonturenpark Hellendoorn en Ponypark Slagharen. Dichterbij liggen twee kleinere kinderspeeltuinen, waar kabouters en welpen zich prima kunnen vermaken. Bij beide speeltuinen is een klein café-restaurant / snackbar, zodat ook die combinatie te maken is. Overigens lenen beide speeltuinen zich prima als start- dan wel eindpunt voor een hike!

Andere speeltuinen:

 

Challenge Parcours

Sinds 2004 is Ommen een uitdagende attractie rijker. In het bos vlakbij Gilwell Ada's Hoeve is een Challenge Parcours gebouwd door Columbus Buitensport. Dit parcours dat op zo'n 13 meter boven de grond loopt, bestaat uit 14 hindernissen en een lange afsluitende tokkelbaan. De deelnemers moeten minimaal 1,35 meter lang zijn en de groep moet uit minimaal 10 personen bestaan.

 

Ommer Bissingh

De laatste tip is het meest dichtbij huis. Ga je in de zomervakantie naar Gilwell Ada's Hoeve? Kijk dan zeker op de website van de Ommer Bissingh. Al honderden jaren wordt in Ommen jaarlijks de Bissingh gehouden. Deze jaarmarkt is de laatste decennia uitgegroeid tot een groot meerdaags evenement met een kermis, veel muziek, thema-activiteiten, demonstraties en natuurlijk een vlooienmarkt. Elk jaar komen er duizenden mensen uit de regio op deze jaarmarkt af. Zeker het overwegen waard als je de deelnemers aan je kamp een dagdeel vrijaf wil geven!

 

Leden1

Niet-leden

Pionierhout per object   Gratis (tijdens een drukke week wordt het verdeeld) 4,00 per weekend
8,00 per week
Vlot (4 tonnen / 7 palen) 7,50 per dag 12,50 per dag
Pizzaoven 10,00 per dagdeel 15,00 per dagdeel
Brandmerken2 0,35 per stuk 0,35 per stuk
Boogschieten2 20,00 per uur 40,00 per uur
50,00 per uur (niet-kampeerders)
Samoerai   gratis   gratis
Wat loopt daar in mijn tent?   gratis   gratis
Zo smaakt een kampterrein   gratis   gratis
Scoren met sporen   gratis   gratis
Door de bomen het bos zien   gratis   gratis
Primitief kamperen op Zeeserveld   kampgeld Gilwell Ada's Hoeve
(borg: € 5,00 voor kaart én regels)
  kampgeld Gilwell Ada's Hoeve
(borg: € 5,00 voor kaart én regels)
Jeu de Boules   gratis (borg: € 5,00)   gratis (borg: € 5,00)
Slagbal / softbal / honkbal / voetbal   gratis   gratis
Volleybal   gratis   gratis
Badminton / tennis / beachball / tafeltennis   gratis   gratis
Kubb   gratis (borg: € 10,00)   gratis (borg: € 10,00)
Oefenkompas   gratis (borg: € 10,00)   gratis (borg: € 10,00)
 1. scoutcard1 SmallLeden moeten hun Scoutcard kunnen overleggen om in aanmerking te komen voor de ledenprijs.
 2. Boogschieten en brandmerken gebeurt alleen onder begeleiding van kampstaf (afspraak hiervoor maken is noodzakelijk).

 

Je kunt niet alleen heel erg mooi kamperen op Ada’s Hoeve maar je kunt je er ook prima vermaken. Ons terrein leent zich voor tal van activiteiten. Een aantal ideeën hebben we hier klaargezet voor je. Je kunt alles van tevoren bekijken en downloaden zodat je je hele kampprogramma goed kunt voorbereiden*.

We zijn altijd benieuwd naar wat jullie van onze activiteiten vinden en nodigen je van harte uit je mening, je ideeën en je foto’s met ons te delen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op! Activiteiten kunnen niet vooraf gereserveerd worden. Bij aankomst kun je informeren naar de mogelijkheden. Onze kampstaf helpt je graag!

CK actief003

* Soms gaat er iets mis in de voorbereiding en mis je een printje van je activiteit. We willen je vragen alles thuis uit te printen. Mocht je onverhoopt toch iets missen, dan kun je de kampstaf vragen iets voor je te printen. We vragen hier natuurlijk wel een kleine vergoeding voor.

 

 

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.

Ok