Ivor Cleine en Daphne Koopmans zijn sinds een goed half jaar de beheerders van Scoutingterrein Ada's Hoeve aan de Zwolseweg in Ommen en het bevalt ze daar uitstekend. Via het vrijwilligerswerk dat ze daar al deden kenden ze de vorige beheerders en hoorden ze dat er een nieuw vrijwilligerspaar gezocht werd.
Ze bleken veel gemeen te hebben met hen en voelden er wel voor om hun taken over te nemen. "Toch neem je zo'n beslissing niet zomaar. We hadden in het zuiden van het land een koophuis en allebei een goede baan. Maar voor ons was het wel 'nu of nooit'," zegt Ivor.
Toen ze in augustus met hun werk begonnen was het druk, zeg maar heel druk. Hoogseizoen. Heel anders dan de werkzaamheden in de winter. Alhoewel er dan geen gasten zijn, moet er toch veel gebeuren. Administratie, reserveringen aannemen, onderhoud van gebouwen, gereedschappen en terrein, begrotingen maken en nu bijvoorbeeld gesprekken voeren met het waterschap over de aanleg van de nevengeul van de Vecht, die over het terrein komt, en met de buurman over grondruil. Ivor: "Het heeft alles weg van het runnen van een eigen bedrijf."
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van Scouting en Ivor en Daphne zijn er trots op dat Ada's Hoeve het eerste scoutingterrein in Nederland is, dat Scenes-gecertificeerd is, een duurzaamheidtitel uitgereikt door de internationale scoutingorganisatie. Het terrein voldoet aan de strenge eisen die gesteld zijn op het gebied van omgeving, educatie met betrekking tot natuur en milieu, het afvalbeleid, het gebruik van ledverlichting en van brandstof.
Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is het terrein te beheren. Een vaste groep van zo'n zestig personen is verbonden aan Ada's Hoeve. Deze groep zorgt er in wisselende samenstellingen voor dat het terrein veilig, schoon en toekomstbestendig is. Daar moeten bomen voor gekapt worden; het hout daarvan wordt gebruikt om de gebouwen te onderhouden en te repareren en als brandhout voor eigen gebruik. Daphne is degene die een groot deel van de vrijwilligers aanstuurt. Ze zegt: "Dat levert meestal geen problemen op; de vrijwilligers hebben allemaal hun eigen taken en verantwoordelijkheden en beseffen dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is. Er zijn scoutinggroepen die bepaalde elementen geadopteerd hebben en daar dus zelf voor zorgen. Maar we kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Mensen die lekker buiten bezig willen zijn, kunnen zich altijd als vrijwilliger aanmelden. En we zijn ook nog op zoek naar een penningmeester."
Op het terrein overnachten per jaar ongeveer 25.000 mensen. Meestal scouts uit heel het land, maar ook internationale scoutinggroepen weten Ada's Hoeve te vinden en te waarderen. Naast al die scouts kunnen er ook andere groepen terecht. Scholieren, families en LARP (Life Action Role Playing)-gezelschappen, dat zijn groepen die zich identificeren met bijvoorbeeld elfen, Vikingen of Sience Fiction figuren: ze zijn allemaal welkom op Ada's Hoeve.
Hoe het ze bevalt op Ada's Hoeve? "Steeds beter!", klinkt het spontaan van het beheerderskoppel. Ze hebben er hun draai helemaal gevonden. Niet in de laatste plaats vanwege de fantastische 45 hectare grote en afwisselende omgeving. Welke scout droomt er niet van om daar een aantal jaar gratis te mogen wonen?
Bron: RondOmmen.nl | Dook van Gils