rambonnethuisOp de plaats waar nu het Jamboreehuis staat, stond tot 1993 het Rambonnethuis.

Dit gebouw werd gebouwd met geld dat de vereniging had ontvangen ter compensatie voor het feit dat padvinderij in de 2e wereldoorlog was verboden. Het Rambonnethuis werd geopend op 28-8-1948 genoemd naar Hoofdverkenner Rambonnet en betaald met geld als compensatie voor het feit dat de padvinderij tijdens de oorlog verboden was geweest. Het werd door architect D. Zuiderhoek uit Amersfoort ontworpen en gebouwd als model troephuis. Zijn uitgangspunt was een rechthoekig gebouw in de stijl van een boerderij met lage muren en een hoog rieten dak passend in de mooie natuur van Ada’s Hoeve. Een grote open haard domineerde in de grote speelruimte van 6 x 13 meter dat iets lager lag dan de overige begane grond. Er waren 4 patrouillehoeken: Koekoeken, Roeken, Spechten en Uilen.

De open haard was uniek. Je kon deze zowel binnen als buiten stoken en binnen was een soort van kampvuurkuil waar je op de rand kon zitten als het binnenvuur brandde. het was de uitvalsbasis voor de DCC’s en Akela Leaders als er cursussen gegeven werden. Die sliepen dan overigens in de padvindersboerderij in de Koestraat. De cursussen waren in de zomer. Dan volstond een vuurtje in de open haard ’s avonds om het gebouw  te verwarmen.

Hoe romantisch ook, het gebouw was in de laatste jaren eigenlijk niet meer bruikbaar. Het was donker en vochtig. Overnachten was niet meer verantwoord en als je het in de winter nog een beetje warm wilde hebben, dan moest je zeker een dag tevoren beginnen met stoken.

Na de wereldjamboree dat in Dronten stond voor de wereldjamboree werd het zgn Jamboree Headquarters naar Ada's Hoeve overgebracht. Daar heeft het het in delen (het was immers een pre-fab gebouw) overwinterd en is in 1996 opnieuw opgebouwd en aangepast. Zo leeft dit oude historische gebouw toch nog een beetje voort.

Totempaal

Vóór het Rambonnethuis stond tot begin jaren ‘60 van de vorige eeuw een totempaal met ramshoorns in de top. Deze was één van de 2 totempalen die in 1937 het marktterrein van de 6e Wereld Jamboree in  Vogelenzang versierden. Zij waren gemaakt door voortrekker Nico Onckenhout in opdracht van de Heineken brouwerij die het Jamboreerestaurant en terras had gepacht en dat de naam "De Twee Totems" had.  
Nico Onkenhout was voortrekker (roverscouts) bij de Nakotasstam in Amsterdam. Ton Koot was hier oubaas. Nico was handig met houtbewerking en voor de centrale markt op de Wereld Jamboree in Vogelenzang maakte hij de twee totems. Als vrijwilliger was hij daar actief bij de persdienst. Eén van de Jamboreetotems werd na de oorlog voor het Rambonnethuis op Gilwell Ada’s Hoeve geplaatst.
Nicoging later beeldhouwkunst studeren aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Tijdens de oorlog dook hij in 1944 onder, waarschijnlijk om aan de Arbeitseinsatz (dwangarbeid) te ontkomen. Hij zat onder andere in Ter Aar en in de gemeente Kollumerland ondergedoken. Na de oorlog maakte hij zes oorlogsmonumenten, waarvan één voor de gemeente Ter Aar en één voor de gemeente Kollumerland
In 1947 gaf hij tijdens de Koempoelan in Lunteren als voortrekker een workshop stokken snijden. 

Hieronder nog enkele foto's van het Rambonnethuis.

totem rambonnethuis-2

Rambonnethuis binnen

   rambonnethuis interieur 1762 221219101233 001

 Rambonnethuis interieur slaapzolder archief JK Budde rambonnethuis interieur 1763 221219101255 001