De gebouwen
Op de plaats waar nu het Jamboreehuis staat, stond tot 1993 het Rambonnethuis.
Dit gebouw werd gebouwd met geld dat de vereniging had ontvangen ter compensatie voor het feit dat padvinderij in de 2e wereldoorlog was verboden. Het Rambonnethuis werd geopend op 28-8-1948 genoemd naar Hoofdverkenner Rambonnet en betaald met geld als compensatie voor het feit dat de padvinderij tijdens de oorlog verboden was geweest. Het werd door architect D. Zuiderhoek uit Amersfoort ontworpen en gebouwd als model troephuis. Zijn uitgangspunt was een rechthoekig gebouw in de stijl van een boerderij met lage muren en een hoog rieten dak passend in de mooie natuur van Ada’s Hoeve. Een grote open haard domineerde in de grote speelruimte van 6 x 13 meter dat iets lager lag dan de overige begane grond. Er waren 4 patrouillehoeken: Koekoeken, Roeken, Spechten en Uilen.
De open haard was uniek. Je kon deze zowel binnen als buiten stoken en binnen was een soort van kampvuurkuil waar je op de rand kon zitten als het binnenvuur brandde. het was de uitvalsbasis voor de DCC’s en Akela Leaders als er cursussen gegeven werden. Die sliepen dan overigens in de padvindersboerderij in de Koestraat. De cursussen waren in de zomer. Dan volstond een vuurtje in de open haard ’s avonds om het gebouw te verwarmen.
Het Rambonnethuis brandde 19 maart 1993 geheel af. Alleen enkele keien en twee bewerkte planken bleven over. Deze hangen nu bij de voordeur van de receptie. Op zich was dat niet heel erg, want het gebouw was erg verouderd. Je mocht er niet meer overnachten i.v.m. brandgevaar en het duurde zeker twee dagen om de grote zaal een beetje warm te krijgen. Helaas ging er met het gebouw ook nogal wat historisch materiaal verloren.
Met het verloren gaan van het rambonnethuis verloren we een gebouw dat model stond voor een padvindershuis in nederland. met een unieke open haard die zowel binnen als buiten gestookt kon worden en binnen een soort van kampvuurkuil op de rand waarvan je kon zitten als het binnenvuur brandde. er waren patrouillehoeken in alle hoeken van het huis. die inspireerden velen om ook zoiets te maken in hun eigen troephuis.
het was de uitvalsbasis voor de dcc’s en akela leaders voor als er cursussen gegeven werden. die sliepen dan overigens in de padvindersboerderij in de koestraat. de cursussen waren in de zomer. dan volstond een vuurtje in de open haard ’s avonds om het gebouw te verwarmen. Velen zullen herinneringen hebben aan dit unieke gebouw.
Op de plek van het Jamboreehuis staat op de plek van het vroegere Rambonnethuis. Dit brandde op 19 maart 1993 tot de grond toe af.
In 1995 werd in Dronten de 18e Wereld Jamboree gehouden. Het hoofdkwartier van deze Jamboree (Jamboree Headquarters of kortweg JHQ) werd na afloop van de Jamboree afgebroken en naar Gilwell Ada's Hoeve overgebracht. Na een winter in de opslag werd het JHQ herbouwd en omgedoopt in Jamboreehuis.
Inmiddels is er veel veranderd aan dit gebouw. Al bij de bouw is de indeling aangepast. zodat er slaapkamers in kwamen.
Ook is er een keuken bijgebouwd, die goed bruikbaar is voor kamperende groepen. In 2004 is de buitenkant geheel vernieuwd.
Vanaf 1922 werden op Gilwell Ada's Hoeve Gilwellcursussen voor leiding, gegeven. Tegenwoordig zijn er geen Gilwellcurssen meer op het terrein, maar de namen Eerste Leidersveld en Tweede Leidersveld herinneren daar nog wel aan. De gebouwtjes die bij deze velden staan, de stores, werden gebruikt voor het opslaan van de kampeermaterialen. Tegenwoordig zijn ze in gebruik als trekkershut.
Het Tweede Leidersveld waar de cursus voor welpenleiding werd gegeven, had een fraaie poort met twee wolvenkoppen. We zijn op zoek naar een groep, die de poort wil restaureren.
De toegangspoorten op de Leidersvelden hebben ook een bijzondere betekenis. Op deze velden werden vroeger de Gilwelltrainingen gehouden. Voor de verkennersleiding op het Eerste Leidersveld, voor de welpenleiding op het Tweede Leidersveld. Bij de start van de cursus betraden de cursisten het terrein door de toegangspoort en aan het eind van de cursus verlieten ze het terrein als Gilwelliaan.
Het gebouw met de Receptie (voorheen Kantoor), magazijn en werkplaats werd gebouwd van de opbrengst van de actie ‘Een Heitje voor een Karweitje’ in 1955.
Vanaf 1993 hangen aan de pilaren van de Receptie twee bewerkte planken, gemaakt door ex-beheerder Henk Wijnmaalen. Ze zijn gespaard gebleven nadat ze uit de brand van het Rambonnethuis zijn ‘gered’ door Karel Budde. De illustraties van deze planken zijn identiek aan de tekeningen van het Gilwell-cursus logboek en het certificaat.
Met de grote renovatie via het Leader project in 2009 is de buitenwand van de Receptie vernieuwd en is er isolatie aangebracht. Het gebouw werd voorzien van centrale verwarming in plaats van de – vaak haperende – olie- of gaskachels.