De veldnamen op Gilwell Ada's Hoeve zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Sommige namen bestaan al vanaf het begin van het terrein, andere zijn er later bijgekomen.
De leidersvelden
'Leidersveld 1' en 'Leidersveld 2' zijn al bekend vanaf de start van het Gilwell Ada's Hoeve als scouting terrein. Ze waren van oorsprong gereserveerd voor cursussen en hebben daarom deze naam gekregen. Nog lange tijd was kamperen op deze velden alleen toegestaan voor trainingskampen en voor gehandicapte groepen, omdat er een wasgebouw bij het terrein hoorde. Pas vanaf circa 1990 wordt er ook door andere groepen gekampeerd.
Singel
ZV278 is genoemd naar een klusteam dat al 25 jaar helpt bij het beheer van Gilwell Ada's Hoeve. Deze club ontstond in 1974 tijdens een Gilwell cursus op het terrein. De leden hebben al die tijd contact gehouden en zijn actief op het terrein.
Jan Houtman
Een bijveldje van Laarsmanshoek is Jan Houtman genoemd. Jan Houtman was een Ommer verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. De Jan Houtmanstam uit Dalfsen was op vrijdag 2 november 2001 te gast op Ada's Hoeve om het veldnaambordje te onthullen.
Groningen
De Roggevelden
De 'Roggevelden' waren tot ongeveer 1950 inderdaad roggevelden. Ze waren nog niet gesplitst, maar vormden één geheel.
Op oude kaarten kun je dat nog goed zien.
Overige terreinen
Een deel van Zwitserland is in 2002 afgesplitst en heet nu Anloo. De naam Anloo werd gekozen omdat deze Drentse plaats zo'n 50 jaar ruimte bood aan het Noordelijk Pinksterkamp die in dit Drentse dorp werden gehouden
'Jonge Verkenners' en 'Gouden Pijl' zijn de namen van gelijknamige Haagse groepen.
Jonge Verkenners was de naam van één van de eerste padvindersgroepen van Nederland (zie foto rechts). De groep ontstond in 1911 Den Haag en maakte gebruik van het landgoed Duinrell dat eigendom was van Baron van Pallandt.
In het 'Duivenbos' nestelden van oudsher veel houtduiven. Er was een Klein- en een Groot Duivenbos. Dit laatste terrein bevond zich tegenover het huidige Jamboreehuis.
'Laarmanshoek' en de 'Hoek van Ruys' zijn lokale veldnamen.
De 'Renbaan' dankt zijn naam aan de gebogen vorm van het veld; een oude arm van de rivier de Vecht.